Thursday 20 March 2008

Eerste Nederlandse Alpaca show





Deel 1

Op 16 maart jongstleden werd de eerste alpacashow in Nederland (Hapert) gehouden. Veel liefhebbers waren vertegenwoordigd met hun beste dieren. Men had een Australische keurmeester over laten komen om de dieren te keuren (en daarnaast een workshop te geven voor de alpacafokkers).

Het was een absoluut succes. Ik (Leo) had dit nog niet verwacht. Meer dan 1000 bezoekers! En ongeveer 115 dieren ingeschreven voor de show...

Op de video's zijn wat beelden te zien van de keuring van jonge (1-jarige) witte dieren.
Belangrijk is de vachtkwaliteit die op vele plekken op het lichaam wordt gecontroleerd.



Deel 2



Deel 3

Enkele van onze hengstjes

Binnenkort worden deze 3 gecastreerd en verkocht als ruin. Dit vanwege het feit dat er momenteel zeer mooie en kwalitatief goede hengsten zijn geïmporteerd naar Nederland.

Foto's van enkele van onze merries

Enkele merries met hun jongen. Eén merrie had een dood (merrie) veulen. Dit dier had een open schedeldak (hersenen te zien) en een torticollis van 180 graden (draaiing van de nek). Een andere merrie had dit jaar een (hengst) veulen met een zeer, zeer zeldzame oogafwijking (niet erfelijk). Jammer... Dit is onze beste merrie (dus verwacht je daar het beste van).



Alpaca dierenartsen

Een dierenarts voor uw alpaca?
Beste alpaca liefhebber,
In Nederland zijn ze in opkomst, maar in Peru, Chili, VS, New Zealand, Australia, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt al jaren stevig aan de weg getimmerd om de fokkerij van alpaca's (kleine kameelachtigen) naar een "hoger plan te tillen". Met name de wolkwaliteit is erg belangrijk.
Vaak wordt in de literatuur erg gemakkelijk gedaan over het houden van alpaca's; Het zijn gemakkelijke dieren die weinig onderhoud vergen. Dat klopt. Er zijn wel soortspecifieke problemen die u goed in de gaten moet (blijven) houden als uw besluit alpaca's aan te schaffen.
Het belangrijkste is goede verzorging van de cria (veulens) net na de geboorte tot een leeftijd van 1 jaar.
Wij (ondergetekenden) zijn sinds 2003 in het bezit van Alpaca's. Sinds die tijd lezen wij alles wat vaktechnisch (dierenarts) bekend is over deze dieren. Inmiddels volgen wij ook internationale cursussen om onze kennis m.b.t. de waarborging van de gezondheid van deze dieren te waarborgen. Ook onze praktische ervaring met ziektes, en behandelingen is inmiddels ruim boven de gemiddelde dierenarts.
-----------------------------
Heeft u vragen over alpacagezondheid, laat het ons dan even weten: info@bata4en.nl

Met hartelijke groeten,
Marieke en Leo van Merwijk (DVM)
Dierenarts
Bata4en - Kliniek voor dieren