Saturday 22 March 2008

You tube en alpaca's


Op http://www.youtube.com/ is heel veel info over alpacas te vinden.


Alpacas in een tv-show.


Op visite bij een alpacafarm.



De geboorte van een alpaca.


Criae (jonge veulens)


Het scheren van alpaca's.


Het scheren deel 2. Wel heel veel mensen nodig! Binnenkort zal ik de filmpjes erop zetten, hoe wij het doen.


Alpacadekking (op een parkeerplaats?) De dekking duurt meestal erg lang (een half uur tot een uur). Als de merrie drachtig is laat de merrie de hengst niet meer toe....

Nogmaals enkele dekkingen.



BINNENKORT VOLGEN MEER VIDEO'S EN BEELDMATERIAAL OP
http://www.alpacasofthelowlands.com/

Alpacas of the Lowlands


Alpacas of the Lowlands
www.alpacasofthelowlands.com

Alpaca-onderhoud

Scheren
Trimmen
Nagels
Ontwormen

Embryotransplantatie (ET)

Alpaca-dierenartsen gaat op termijn met specialisten werken aan de mogelijkheid om embryo's van uw alpaca's te winnen en terug te plaatsen. Wij willen dit tegen een redelijk tarief gaan aanbieden.

Vaccinatie van alpaca's in de Benulux

Vaccinatie is van groot belang.
Wij adviseren om uw alpaca's te vaccineren tegen clostridia-infecties in de Benelux. Volgens onze mening is slechts 1 vaccin in de Benelux geschikt voor alpaca's. Mail ons voor advies....
info@bata4en.nl

Bloedonderzoek bij alpaca's

Na meerdere dieren van verschillende farms te hebben onderzocht (in Nederland) blijkt dat m.n. de leverwaarden van alle alpaca's hoger is dan de alpaca's uit de VS en NZ. Reden daarvoor kunnen planten zijn in ons nederlandse klimaat die leverschade opleveren. Voorzorgsmaatregelen zijn niet noodzakelijk. In de toekomst zullen "Alpaca-dierenartsen" hier hopenlijk meer over kunnen vertellen.

Wat eet een alpaca

Speciale brok, goed hooi, maar het liefste vers gras of kuil (geen schimmel / mycotoxen erin!)

Drachtcontrole

Drachtcontrole kan op meerder manieren. Belangrijk is de veiligheidsafweging voor de merrie en het tijdstip van de dracht.

  1. Echografie - rectaal (dmv. liniair transducer en stok)
  2. Echografie vanuit de flank
  3. Voelen of "stoten"
  4. Schouwen met hengst

Torticollis bij een cria

Radialisparalyse na een zware partus

Hoe verloopt de normale geboorte (partus)

Schurft bij alpaca's

In tegenstelling tot bij andere diersoorten, kan schurft bij alpaca's zeer ernstige vormen aannemen. Er bestaan resistente vormen, waarbij euthenasie van de dieren uiteindelijk de enige optie is ....
Voorkom daarom schurft door nieuwe dieren minimaal 1 maand in quarantaine te houden voordat u ze toevoegd aan uw andere dieren (zij kunnen drager zijn zonder ziekteverschijnselen - zeker bij import een risico).
Tijdens deze maand behandeld u de aangekochte dieren 2 maal met ivermectine (ook direct werkzaam tegen wormen). De reeds aanwezige dieren op uw bedrijf behandeld u 1-malige met ivermectine ongeveer een week voor het samenbrengen met de nieuw aangekochte alpaca's.

Vitamine D is noodzakelijk.

Bij zeer dichtbewolde donkere criae (veulens) is het toedienen van vitamine D (iedere 2 a 3 maanden) noodzakelijk. Bij zoogdieren wordt vitamine D gevormd onder invloed van ZONLICHT in het lichaam. Dieren die donker en dicht bewold zijn en daarnaast geboren in het najaar lopen het grootste risico voor een tekort aan vitamine D in ons land.
Vitamine D is noodzakelijk bij de aanmaak en remodullering van onder andere bot bij zoogdieren (dus ook alpaca's). Een gebrek aan vitamine D leidt tot "broosheid" van de botten genaamd RACHITIS.
Of uw dier lijdt aan rachitis is te voelen op de costochondrale overgang van de ribben. Als er sprake is van rachitis zijn deze ribovergangen ernstig verdikt. De dieren zijn verder cachetisch (ernstig vermagerd, geen inwendig vet) en worden langzamer (apatisch). Ribben en overige botten kunnen gemakkelijk breken. Het is een veel voorkomende aandoening bij jonge alpaca's die kan leiden tot de dood. Dus voorkomen... ---> Vitamine D toedienen.
Zie hieronder een ernstig cachectisch merrieveulen aan een infuus. Lage lichaamstemperatuur (moeilijk te stabiliseren temperatuur). De criae heeft het niet gehaald. Voor sectie opgestuurd naar Faculteit Diergeneeskunde.
Schrik niet van de foto's.
Op de pathologie foto's is geen inwendig vet te bekennen en zijn alle organen bleek van kleur door een tekort aan rode bloedcellen. Ook zien we breuken in de ribwand. Dit alles is veroorzaakt door een tekort aan Vitamine D.

LET WEL. EEN OVERMAAT AAN VITAMINE D KAN UW DIER OOK SCHADEN. DE VITAMINE A,D,E en K ZIJN ALLEEN IN VETOPLOSBAAR EN MOGEN IN TEGENSTELLING TOT DE OVERIGE VITAMINEN NIET IN ONBEPERKTE HOEVEELHEDEN WORDEN TOEGEDIEND. MAIL ONS OM ADVIES...
(info@bata4en.nl)

Kies de juiste omheining / afrastering

In veel buitenlandse literatuur wordt gezegd dat er geen goede omheining nodig is. Dat klopt! Alpaca's breken niet gemakkelijk uit. Wel adviseren wij om minimaal 1.20 meter hoge omheining toe te passen (m.n. voor de hengsten).
Verder is schrikdraad uit den boze. Fabrikanten en andere alpaca-houders zullen misschien geneigd zijn om dit te adviseren. Onze ervaring is dat de wol (holle vezels) geen stroom geleiden, hierdoor zal de stroom via één punt zijn weg naar de grond zoeken (bij liggende dieren vaak de onbewolde snuit). Dit geeft een "lichte mate van electrocutie effect of geringe blikseminslag". Hierdoor is de alpaca binnen enkele shocks DOOD! Bij het staande dier heeft de schrikdraad geen enkele invloed op het dier als de draad de wol raakt (deze functioneert immers als isolatie voor geleiding). Daarom wordt nog wel eens geadviseerd om een draadje boven het hekwerk te spannen (raakt lekker het onbewolde koppie en dus schrikeffect).
Beste medeliefhebbers.... Gewoon GEEN SCHRIKDRAAD GEBRUIKEN BIJ ALPACA'S.
Zie hieronder het effect... (niet schrikken).

Alpacas of the Lowlands

De site Alpacas of the Lowlands (www.alpacasofthelowlands.com) is tijdelijk onder constructie. In de tussentijd wordt "nieuwtjes" via deze weblog gepubliceerd...